Cum poti prelungi durata de viata a bateriei masinii?

 

Daca ti s-a intamplat vreodata sa ramai fara baterie la masina, stii cat de frustrant poate fi acest lucru. Aceasta surpriza neplacuta te poate face sa pierzi o zi intreaga de lucru sau poate ruina un concediu placut alaturi de cei dragi. In plus, schimbarea bateriei reprezinta o investitie semnificativa, care iti poate da planurile peste cap daca trebuie facuta intr-un moment inoportun.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/jumper-cables-battery-engine-car-926308/

 

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca bateria masinii, ca orice alta baterie, are o durata de viata predeterminata. Cunoscand aceasta durata putem estima momentul in care va trebui sa schimbam bateria, astfel evitand neplaceri si cheltuieli neplanuite.

 

Cu toate acestea, majoritatea bateriilor de masina isi pierd puterea cu mult timp inainte de terminarea duratei lor de viata. Acest lucru se intampla din cauza folosirii ei neadecvate. Acestea sunt cateva sfaturi care pot fi folosite pentru a prelungi durata de viata a bateriei auto.

 

Nu utiliza aparatura electrica a masinii atunci cand motorul este oprit

Bateria masinii se reincarca automat in timpul mersului datorita alternatorului. Cu toate acestea, atunci cand motorul este oprit, acest fenomen nu are loc. In aceasta situatie, energia electrica folosita de radio, aer conditionat, lumini etc. nu poate fi inlocuita. Pentru a prelungi durata de viata a bateriei, limiteaza folosirea aparaturii electrice atunci cand motorul nu functioneaza.

 

Curata bateria pentru a preveni coroziunea

Una dintre cele mai des intalnite probleme la nivelul bateriei este acumularea de mizerie si coroziune. Anumite elemente care se aduna in timp pe suprafata bateriei pot cauza pierderi de energie electrica sau pot afecta terminalele acesteia. Totusi, aceasta problema este usor de prevenit. Verificand lunar starea bateriri si eliminand reziduurile de pe suprafata sa poti preveni corodarea ei si acumularea de mizerie.

 

Foloseste un kit de izolatie pentru a pastra bateria calda in timpul iernii

Masina foloseste cea mai multa energie atunci cand pornesti motorul. Atunci cand temperatura de afara este scazuta, este nevoie de mai multa energie, iar bateria este supusa unui stres suplimentar. Pentru a contracara acest lucru, poti folosi un kit de izolatie care imbraca laturile bateriri pentru a pastra caldura.

 

Asigura-te ca bateria este bine fixata si cablurile sunt bine conectate

Daca bateria nu este bine fixata, ea se poate misca in timpul mersului. Acest lucru poate cauza pierderi de energie sau chiar scurtcircuite. Acestea vor afecta integritatea bateriei si pot dauna aparaturii electrice din masina. Acelasi lucru se poate intampla in situatia in care cablurile care conecteaza bateria la restul masinii au suferit defectiuni sau nu sunt bine conectate. Verificand bateria masinii ocazional poti elimina riscul ca aceste lucruri sa se intample.

Share

Comments

comments