Defectiunile ambreiajului

Sofatul in mediul urban, caracterizat de un stil de condus care implica porniri si opriri dese, dar si greseli frecvent intalnite precum actionarea incompleta a pedalei de ambreiaj la trecerile dintre treptele de viteza scurteaza durata de viata a ambreiajului. In timp, kitul de ambreiaj se degradeaza, iar ineficienta sa devine sesizabila prin instalarea anumitor semnalmente.

Care sunt semnele ca ambreiajul e defect ?

Zgomote neobisnuite aparute la cuplarea sau decuplarea ambreiajului sunt, de regula, primele simptome ale defectiunii sale. In general, acestea sunt provocate de rulmentul de presiune, dar alte cauze ale sunetelor nefiresti pot fi: uzura volantei cu masa dubla, deformarea discului de ambreiaj sau chiar si un defect provenit ca urmare a montajului incorect.

 

Un alt semn care indica o anumita defectiune la ambreiaj este acela ca pedala nu mai are aceeasi pozitie, ceea ce inseamna ca, fie tine mai sus, fie mai jos decat in mod obisnuit. Asta poate sa insemne ca rulmentul de presiune este blocat sau ca placa de presiune si discul de ambreiaj prezinta un grad ridicat de uzura. Totodata, atunci cand pedala de ambreiaj necesita fie o forta de apasare prea mare sau, din contra, nu mai opune rezistenta deloc, este clar ca placa de presiune nu mai functioneaza corespunzator.

 

Mai grav este atunci cand pedala ramane blocata, fiind un semn al unei posibile defectiuni ale pompei hidraulice. O problema a cilindrului hidraulic provoaca si scurgeri de lichid sub pedala de ambreiaj. In aceasta situatie, el trebuie schimbat cat mai repede pentru ca pagubele sa nu fie si mai mari.

 

Atunci cand ambreiajul este foarte uzat, acesta patineaza si masina nu mai accelereaza asa cum ar trebui; motorul se supratureaza, fara insa a pune in miscare automobilul.

 

O alta problema de functionare a ambreiajului este sesizabila la trecerea dintr-o treapta de viteza intr-o alta. Atunci cand aceasta manevra devine greoaie, trebuie mers cat mai repede in service.

Sfaturi de prevenire a problemelor cu ambreiajul

  • Nu demara de pe loc intr-o treapta de viteza superioara.
  • Pedala trebuie apasata complet, “pana la podea” la schimbarea treptelor de viteza si apoi, eliberata treptat.
  • Cat timp astepti culoarea verde a semaforului, nu tine ambreiajul apasat.
  • Evita suprasolicitarile ambreiajului, la urcare in pante abrupte sau la tractarea altei masini, precum si la mersul pe suprafete alunecoase (zapada si polei, nisip).
  • Pentru a nu aparea defecte de montaj, kitul de ambreiaj se schimba doar de catre specialisti, intr-un service auto de incredere.

 

Autohut este magazinul online unde poti gasi piese auto ambreiaj si volanta.

Comanda piesele de care ai nevoie si vino in service-ul nostru pentru montaj!

Share

Comments

comments