Top 5 piese pe care le schimbi cel mai des la masina

Intretinerea masinii este parte din activitatea celui care o detine. Indiferent de model, masina are nevoie de atentie, fie ca este vorba de schimbarea uleiului sau a stergatoarelor.

Odata cu trecerea timpului, inevitabil piesele auto necesita inlocuire. Daca unele dintre ele se inlocuiesc numai dupa o perioada lunga de timp, cum ar fi transmisia, sunt insa piese auto care necesita sa fie schimbate mult mai des.

 

Ce piese auto sunt cel mai frecvent inlocuite?

 

Bateria

Cand bateria incepe sa se uzeze, performanta masinii scade si creste riscul de a se strica. Depozitarea gresita a bateriei sau incarcarea slaba sunt cauze de defectiune ale acesteia. Luminile pornite sau aerul conditionat care merge in timp ce motorul este oprit ori calatoriile prea scurte care nu permit bateriei sa se incarce complet, sunt de asemenea factori de deteriorare ai bateriei. O practica buna este schimbarea bateriei la patru, cinci ani si verificarea ei din 6 in 6 luni.

 

Filtrul de ulei

Una dintre piesele cel mai frecvent inlocuite este filtrul de ulei, lucru care trebuie sa se intample odata cu schimbarea uleiului. Este recomandat ca schimbarea uleiului sa aiba loc la 10 mii – 15 mii kilometrii parcursi. Se monteaza filtrul nou si apoi se adauga cantitatea de ulei necesara. Uleiul auto se diferentiaza prin vascozitate si componenta, iar cartea masinii specifica tipul lubrifiantului care va fi folosit.

 

Placutele de frana

Placutele de frana ajuta masina sa se opreasca atunci cand primeste comanda de la sofer. Franarea cu discuri uzate sau franarea brusca cauzeaza deteriorarea placutelor de frana. Condusul in orasele aglomerate implica asadar scurtarea duratei de viata a placutelor. Daca devin prea subtiri exista pericolul ca placutele de frana sa se fisureze la o franare brusca. Astfel, se recomanda verificarea lor in mod periodic. Nu exista o regula privitor la cand sa schimbi placutele de frana, depinde de modul in care este condusa masina si de locul unde se merge cu ea in cea mai mare parte a timpului.

 

Filtrul de aer

Cand un filtru de aer este murdar motorul nu functioneaza corespunzator. Aerul nu mai ajunge la el, motiv pentru care va suplini aceasta lipsa cu un consum crescut de carburant. Asadar, acesta poate fi si un prim semn ca ar trebui schimbat filtrul de aer. Este foarte simpla aceasta verificare, daca filtrul este negru, murdar trebuie schimbat. Preventia va ajuta ca stadiul de imbacsire al filtrului sa nu fie avansat. Fitrul de aer este o piesa auto ieftina, usor de schimbat, dar si foarte importanta pentru masina, astfel ca schimbarea ei nu trebuie amanata.

 

Stergatoarele

Daca au aparut dungi pe parbriz, inseamna ca trebuie atentie acordata stergatoarelor. Prima data asigura-te ca ai sters foarte bine lamele stergatoarelor cu o carpa. Poti schimba doar lamele stergatoarelor cu unele de rezerva sau poti sa le inlocuiesti complet pe cele vechi. Ai grija insa ca dimensiunea celor noi cumparate sa fie aceeasi cu a celor originale.

Sursa foto: Pexels.com

Share

Comments

comments